Japan na tanjuru

Prijepodne s Hatsune Miku

Na radionici japanske kulture za djecu saznali smo puno o japanskoj kulturi i običajima i jeli smo rižu štapićima. Na svemu tome možemo zahvaliti našoj voditeljici Ivi Brčić koja je radionicu održala unatoč otkazivanju organizatora…

S profesoricom i njenom kćerkom posjetila sam manifestaciju Svijet ne tanjuru na Europskom trgu gdje se u nedjelju 18.9. trebala održati radionica japanske kulture. Naime, u sklopu manifestacije Svijet na tanjuru, svaki dan se djeci i odraslima predstavljala druga zemlja kroz kulturno-umjetnički program, a cijelo vrijeme se bili otvoreni štandovi na kojima su posjetitelji mogli probati okuse iz cijeloga svijeta.

1

Djecu se ne smije razočarati

Voditeljici Ivi Brčić iz udruge Najsretnija beba Hrvatska su organizatori nažalost sve otkazali u zadnji tren. Naime, pola sata prije početka radionice javili su joj da joj nisu u mogućnosti osigurati potrebni materijal. Trebali smo imati čitavu radionicu japanske kulture i običaja. Voditeljica je na našu radost,  bez obzira na otkazivanje, održala radionicu kako djeca ne bi ostala razočarana. Cijela ta stvar je super ispala i vrijedilo je otići.

Hatsune Miku

Cijelo vrijeme dok je radionica trajala, slušali smo japansku modernu glazbu. Voditeljica se pojavila kao lik Hatsune Miku. Hatsune Miku je vokaloid (program za sintetiziranje ljudskog glasa), točnije  hologramski ženski lik, pjevačica,  koji u Japanu izvodi svoje nastupe na koje dođe i više od 100 000 ljudi, (Miku se ne pojavljuje ni u jednom animeu, ali postoji manga Hatsune Mix).

23

Totoro i Momotaro

Voditeljica nam je pričala veoma zanimljive činjenice o Japanu, njihovoj kulturi, načinu rada i školovanju. Naglasila je kako je Japan izuzetno sigurno mjesto i da djeca bez straha mogu sama hodati ulicama. Isto tako, jako su odgovorni, tako da djeca od malih nogu poslužuju obroke jedni drugima u školi. Pričali smo i o robotima, čuli smo priču u o dječaku Momotaru koji se rodio iz breskve,  a ponajviše mi se svidjela priča o japanskome dobrom šumskom duhu Totoru. Totoro je pomagao ostalim šumskim bićima i ljudima. Također postoji i dugometražni anime koji se na hrvatskom zove Moj susjed Totoro. Za vrijeme dok je voditeljica pričala, mi djeca smo bojali bojanke koje su prikazivale neke od japanskih likova poput Totora, Hello Kitty i Hatsune Miku. Nakon što smo obojali crteže, voditeljica nam je svojim novcem kupila rižu i štapiće na štandu s kineskom hranom te nas je naučila kako rukovati štapićima. To se možda čini jako  teško, ali je zapravo prelagano. A kao uspomenu mogli smo uzeti crteže i štapiće.

4

Ponešto i za odrasle

U popodnevnim satima društvo japanskog mačevanja KIAI i japansko streličarsko društva Kyudo održali su demonstraciju, a odrasli posjetitelji su mogli uživati u otkrivanju japanskih okusa.

Svaka čast voditeljici koja se uspjela snaći u ovako nespretnoj situaciji! A svim čitateljima preporučujem da sljedećeg puta odu na ovakva slična događanja u kojima se predstavlja kultura neke zemlje, jer se može svašta naučiti a usput i super zabaviti!

Enia Skrivanek

Pretraživanje


Naša škola

OSNOVNA ŠKOLA VUGROVEC-KAŠINA

logo

 

Adresa:

Ivana Mažuranića 43, P.P 1, 10362 Kašina

E-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web stranica:

os-vugrovec-kasina.skole.hr/

 

Broj posjeta

227927
Danas
Jučer
Prošli mjesec
Ukupno
11
104
2159
227927

Vaša IP adresa je: 54.224.166.141
Datum: 26.09.18. Vrijeme:05:36:10