Kašinski i vugrovečki kraj

karta1

KAŠINSKI KRAJ

karta2

KAŠINA

kašina

Naša matična škola smjestila se u samom srcu Kašine. Škola u Kašini osnovana je prije 169 godina. U povijesnim dokumentima Kašina se prvi put spominje 1217. godine u povelji hrvatsko-ugarskoga kralja Andrije II., no kao naselje je s još nekoliko sela formirana već u 12. stoljeću.

kašina škola

Samo ime KAŠINA stara je slavenska riječ, a znači izvor, česma, čazma (češki kašna = izvor). Tako da nazivi Kašina i Čazma imaju istovjetno značenje. U rimsko pak doba na mjestu Kašine Donje nalazilo se naselje Cassandria. Nekad davno, Kašina s Blagušom i Kašina Donja bili su posjedi u vlasništvu starih hrvatskih obitelji Peta i Veta. U ovim krajevima povijest bilježi kontinuitet naseljavanja i života ljudi od pretpovijesti, preko antike i srednjega vijeka, do današnjih dana. Arheološki lokaliteti na području Kašine su Klačice (iz antike) i Veliko Gradišće (iz antike i srednjovjekovlja). Najstariji arheološki nalaz s ovog područja je kamena sjekira iz Kašine, koja se danas čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

U vrijeme pokrštavanja starohrvatsko ime Pet zamijenjeno je s Petar, pa odatle ime kašinskoj crkvi: crkva sv. Petra i Pavla.

crkva sv.Petra i Pavla

Naši dečki, a u novije vrijeme i djevojke, generacijama su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kašina, koje ove godine obilježava  87 godina postojanja.

dvd kašina

PLANINA DONJA I GORNJA 

U povijesnim se dokumentima Planina prvi put spominje 1209. godine.  Posjednici dijela Planine Gornje bili su križari, a spominju se daleke 1242. godine. Ti isti križari sagradili su crkvu svetog Jurja koja je postala prošteništem.

U Planini Donjoj također imamo područnu školu koju pohađaju učenici 1.- 4. razreda, koja je svečano otvorena u rujnu 1990. godine. Davne 1926. već je u Planini otvorena prva pučka učionica, tj. škola s jednim odjelom i 57 polaznika.

Preko Planine vodi put k poznatom planinarskom domu Lipa koji se nalazi ispod vrha Rog na 709 m nadmorske visine. Na području Planine pronađeni su tragovi materijalnih ostataka iz starijeg željeznog doba (VII. st. pr. Kr.).

planina gornja planina donja crkva sv. jurja u planini gornjoj planinarski dom lipa

BLAGUŠA

Istočno od doline potoka Kašine nalazi se dolina potoka Blaguše, gdje se smjestilo i istoimeno selo. Naziv mu potječe od narodnog imena Blagonja, Blagus, a kršćansko ime «Blaž», na koje podsjeća, samo ga oponaša.

blaguša 2

 

Ime “Blagusa” prvi put u povijesnom izvoru nalazimo 1217. godine, a iz isprave kralja Karla iz 1328. saznajemo da se nad dolinom potoka Blaguše uzdizao istoimeni drveni utvrđeni grad.

blaguša 1

PREPUŠTOVEC

prepuštovec

Prepuštovec je selo nazvano po zagrebačkom prepoštu Cirijaku iz stare obitelji Kuča koji je tamo bio posjednik i čiji se vinogradi spominju već 1217. godine.

(tal. preposto, lat. praepositus – pretpostavljen; poglavar katoličkog samostana, prior, starješina kanonika)

U Prepuštovcu je 1936. osnovana Prva vinogradarska zadruga prigorskih vinogradara, a 1939. je počela i gradnja vinskog podruma po uzoru na podrum Vinarske škole u Kölnu. Mnogi se još uvijek sjećaju i Zagrepčanima omiljenoga izletišta Zagrebački plavi.

zagrebački plavi

VURNOVEC

vurnovec

U idućem selu Vurnovcu se u davna vremena nalazila «sudčija» za sela Gajci, Paruževina i  Prepuštovec. 1345. kao vlasnik posjeda spominje se Ivan Morić. Na području Vurnovca otkopani su ostatci villae rusticae iz rimskog doba.

PARUŽEVINA

paruževina

Lijevo od Vurnovca nalazi se selo Paruževina. Prozvano je po plemiću Pariziju, gradskom kastelanu koji je tamo bio kastelan u službi zagrebačkoga biskupa Augustina Kažotića početkom XIV. st.

   (lat. castellum – utvrđeni dvor, zamak, tvrđava, kula, bedem; kastelan – 1. u srednjem vijeku - osoba koja je čuvala tvrđavu, 2. kasnije – nadzornik zamka ili javne zgrade, 3. stražar kod katoličkih hramova)

1861. selu je pripadao i plemićki dvor Čanjevo. I danas u Paruževini postoji očuvana kurija Marochini, u vlasništvu obitelji Marochini čiji potomci sad žive u Zagrebu, sagrađena krajem XVII. st. navodno na ostatcima “staroga burga”.

GAJCI

gajci

Posljednje selo kašinskoga kraja su već spomenuti Gajci. Prve vijesti o tom selu datiraju iz XVII. st., točnije iz 1630. godine.

VUGROVEČKI KRAJ

karta3

 VUGROVEC

vugrovec

 Škola je u Vugrovcu počela djelovati 1836. godine, a 1855. je sagrađena školska zgrada, koju je zatim srušio potres 1880. Zatim je sagrađena zgrada škole koja još i danas postoji, a služila je sve do 1962. (nedavno je adaptirana i služi kao društveni dom, te kao sjedište KUD-a Dragutin Domjanić). Te 1962. je na brijegu Kantaš, na kojem se upravo nalazimo, sagrađena nova škola, koja je nedavno obnovljena.

Već 1200. godine u listini kralja Emerika spominje se posjed Ugrina. Nešto kasnije, za biskupa zagrebačkog Stjepana Babonića, Ugra prelazi u vlast biskupa. Biskup Timotej ovdje je krajem 13. st. podigao grad. Zagrebački biskup Mihalj (1295.-1303.) proglasio je mjesto Ugra slobodnom općinom i osnovao trgovište. Po biskupu Mihalju ime nosi i stara kapela sv. Mihalja. Svake se godine 3. listopada obilježava Miholje, a 9. svibnja Miholjice.

kapela svetog mihalja

Imena Ugra i Vugrovec najvjerojatnije ne potječu od imena naroda Ugra ili Mađara. Naime, između 12 hrvatskih plemenskih starješina koji su 1102. godine potpisali ugovor s kraljem Kolomanom nalazio se i župan Ugrin od roda Kukara. Ime Ugrin iste je osnove kao i Okor, Okroša, kao i Hogor, Hugor ili Vogor, Vugor ili Vugriša. U vugrovečkom selu koje se nalazi iznad kapele sv. Mihalja, a prije se zvalo Slatina, najčešće je prezime Vuger, pa se sada naselje zove Vuger-selo.

Kroz vugrovečko područje prolazile su stare rimske ceste prema Ptuju i prema Zagorju preko Laza, ali su zabilježeni i prapovijesni tragovi života još iz autohtone ilirsko-keltske kulture koja se oslanja na kulturu antike. Na samom ulazu u Vugrovec, prije župnog dvora, nalazi se lokalitet Kamenica gdje je navodno pronađena popularna statua Ikara koja se danas čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. U rimsko doba na području Slatine u Vugrovcu sagrađena je velika villa rustica, te su na istom lokalitetu nađeni rimski srebrni novac, fibule (ukrasne kopče), ostatci keramike itd. – sve iz III. st. Jedan od najvažnijih rimskih nalaza iz prve pol. III. st. na širem zagrebačkom području je mramorni kip Ikara, iskopan u Vugrovcu 1892. godine.

kip

Župna crkva sv. Franje  se prvi put spominje 1343. godine.

župna crkva svetog franje

MARKOVO POLJE

markovo polje

Put u Vugrovec vodi nas nekad nenaseljenim Markovim Poljem, koje danas gotovo dodiruju Nove Sesvete. Markovo Polje nosi ime bivšeg plemenskog vlasnika, sesvetskog Marcislava (ili Markuša), pokrštenog u Marko. Danas je nažalost Markovo Polje najpoznatije po Gradskom groblju.

groblje

Na području Markovog Polja arheološki je lokalitet Svinjarevo iz antičkog doba gdje su pronađene rimske nekropole (groblja) iz II. i III. st. U antičko doba ovuda je prolazila rimska cesta.

DOBRODOL

dobrodol

Na Markovo Polje se na putu za Vugrovec nastavlja selo Dobrodol. Dobrodol se vjerojatno nekad zvalo Dolac, a zagrebačkoj ga je biskupiji poklonio bački prepošt Hulos. Dobrodol je staro srednjovjekovno naselje koje se 1334. spominje u Kaptolskim statutima. U Dobrodolu se sve do 1918. održala stara kućna zadruga Puđak.

GORANEC

goranec

Goranec se nalazi na istoimenom potoku, a spominje se i kao Goranci ili Gorjanci. Ime mu vjerojatno potječe od imena plemenskog vlasnika Haranka koji se spominje 1201. kao međaš Čučerja. U selu se nalazi kapelica Srca Isusova, a 1970. godine izgrađen je i Dom kulture.

kašelica srca isusova

ĐURĐEKOVEC

đurđekovec

Uz cestu koja vodi od Sesveta prema Kašini, sjeverno od Dobrodola, a istočno od Vugrovca, leži selo Đurđekovec. Đurđekovec je bio naseljen još u rimsko doba, otkad datiraju arheološka nalazišta iz toga kraja. Đurđekovec je očito novije srednjovjekovno naselje jer se spominje tek 1531. godine.

PREKVRŠJE

prekvršje

Lijevo od Kašinske ceste, putem uz dolinu potoka Kostanjca, dolazimo u Prekvršje. Prekvršje je, kao i Đurđekovec, novije naselje, na karti iz 1822. upisano je kao “Prekversje”. Danas je to lijepo i razgranato naselje s novom školom i vrtićem u središtu.

prekvršje2

KAŠINSKA SOPNICA

Nešto poviše Prekvršja, u lijepoj kotlini smjestila se Sopnica Kašinska. Ime joj dolazi od prvotnoga plemenskog gospodara Sepena, rođaka vugrovečkih Hugora ili Vugora.

sopnica

Prvi put se u povijesnim izvorima spominje 1252. godine.

KUČILOVINA

kučilovina

Nešto više uz istoimeni potok nalazi se selo Kučilovina, čiji naziv podsjeća na staru porodicu Kuča, kašinskih plemića.

Ovom prezentacijom prikazali smo mjesta koja čine naš kašinski i vugrovečki kraj.

Prezentaciju izradili učenici osmih razreda pod vodstvom prof. Renate Budak Lovrić

Pretraživanje


Naša škola

OSNOVNA ŠKOLA VUGROVEC-KAŠINA

logo

 

Adresa:

Ivana Mažuranića 43, P.P 1, 10362 Kašina

E-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web stranica:

os-vugrovec-kasina.skole.hr/

 

Broj posjeta

235213
Danas
Jučer
Prošli mjesec
Ukupno
5
71
3195
235213

Vaša IP adresa je: 52.91.245.237
Datum: 11.12.18. Vrijeme:04:02:42